Er zitten diepe geheimen in de Arthur legendes
Er zitten diepe geheimen verborgen in de sagen en mythen van Koning Arthur!
Graal, Koning Arthur, swastika, Poolster, Parsifal
19182
post-template-default,single,single-post,postid-19182,single-format-standard,bridge-core-2.4.5,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22460

Er zitten diepe geheimen in de Arthur legendes

Vele geheimen in de arthur legendes

Er zitten diepe geheimen in de Arthur legendes

English

maier-files.com/many secrets hidden in Arthurian Legends

 

Wanneer men de vele verborgen gebeurtenissenen, de verschillende diepere lagen die doorheen Maier files lopen, zou willen doorgronden dan zou men de eigenlijke zoektocht naar de Graal, moeten kunnen bevatten. De legendes over Koning Arthur zijn een voor de hand liggende start in de eigen zoektocht.

De fantastische verhalen van Koning Arthur en de Heilige Graal zijn zo bekend dat ze door verschillende auteurs en onderzoekers uitgebreid zijn bestudeerd en beschreven. Maar het zal wellicht menig lezer ontgaan dat het belang van deze verhalen over Koning Arthur en hun bronnen tot op heden nog leiden tot zeer verhitte academische debatten. Nu het lijkt het me zeer waarschijnlijk dat de Arthuriaanse sagen een samenraapsel zijn uit velerlei bronnen en beïnvloed werden door verschillende culturen en gemeenschappen. Ofschoon deze invloeden echter allemaal wijzen naar eenzelfde bron, die van de Graal-mythe.

Ons huidige beeld van de Graal is gevormd door een laat Christelijke, middeleeuwse toevoeging aan de legende van Koning Arthur. Maar de Graal is veel meer dan alleen maar een drinkbeker van christelijke oorsprong. Allerlei indicaties tonen immers aan dat het oorspronkelijk dateert uit een veel vroeger tijdperk dan dat van het Christendom. De meeste academici zijn het eens dat de origine van de Arthur Legendes in de Keltische cultuur moet te vinden zijn. In deze Keltische bronnen wordt de Graal als een ketel voorgesteld, een symbool van zowel vruchtbaarheid als onsterfelijkheid. De ketel was in de oude Keltische en/of Germaanse cultuur een machtig symbool en een religieus icoon.

Net als de meeste Graal romances en gedichten waren de Arthur legendes dus gebaseerd op voorafgaande Keltische en heidense mythen die dan weer gestoeld waren op nog oudere sjamanistische bronnen. Zo was Arthur, op dezelfde manier als al die andere voorafgaande legendes, een geactualiseerde variant van de held en heer die de Graal zocht, maar die daarbij eigenlijk op zoek was naar antwoorden en uiteindelijk zichzelf zocht. Zoals ook Odin.

Aangezien de sjamaan niets op aarde kon vinden die met de andere wereld en dimensies kon worden geïdentificeerd, moest zijn reis door de onderwereld plaatsvinden (wat eigenlijk stond voor het innerlijke domein van de eigen geest). Hij geloofde dat zijn reis in het lichaam van de Wereld moest plaatsvinden in de Godin, Moeder Aarde. Dit is ook de verklaarbare reden waarom de oude volkeren naar deze ‘hemelse poort’ verwijzen als de ‘waterige afgrond’ en waarom rivieren, meren en putten werden gezien als portalen naar dit andere rijk. Water, symbolisch ook verbonden met de maan, was geassocieerd met het vrouwelijke principe.

In de Arthur legende lezen we dat Koning Arthur in de Onderwereld afdaalde, op zoek naar de ‘ketel van wederopstanding’. Dit verwarrend maar subtiel feit laat zien dat de Onderwereld en de ketel twee volledig verschillende dingen zijn. Het zou in ieder geval kunnen zijn dat er in de Onderwereld (de grote ketel) een tweede en andere ketel zich bevond – waarschijnlijk een of andere houder dat bekend staat als de Graal. Hoe diepere we echter in deze mythen graven, des te verwarrender alles wordt. De houder, het vat of de Graal had ook betrekking op het menselijke, en in het bijzonder het mannelijke hoofd. Waarom zou de kop van de man zich in het midden van de Aarde bevinden, dat werd aanzien als het lichaam van de archetypische wereldmoeder?

Even terug naar de Keltische mythologie.  De Kelten hadden een voorwerp genaamd de ‘Ketel van het Hoofd van Hades’. Dat bevond zich in de burg Caer Pedryvan. Dit kasteel was een buitengewone en bovennatuurlijke plaats waar men sprankelende wijn dronk. Het Keltische woord caer betekent ‘heuvel’ of ‘heilige heuvel’, een verwijzing naar de oudste primordiale heuveltop, een oud shamanisch concept dat ook verband houdt met de draaikolk van de schepping.

Pen betekent ‘hoofd’ en Pendryvan klinkt opmerkelijk bijna hetzelfde als ‘Pendragon’, wat ‘hoofd van de draak’ of ‘hoofd van de slang’ betekent. De vader van Arthur of soms ook  Arcturus geheten, was Uther Pendragon. Pendryvan zou ook kunnen betekenen ‘vader van Evan’, de Welsche god met de eigenschappen van de Romeinse god Bacchus en de Griekse god Dionysus. Hij was de slangengod van de wijn en zoals gezegd de bewoners van Caer Pendryvan dronken allen ‘sprankelende wijn’. Deze verwijzing en link zou een plausibele basis van het verhaal kunnen zijn, aangezien wijn als bloed het symbool is van universele energie. De ‘creatieve kracht’ of ‘levensbloed’ die men door een verlichte geest kan ervaren. Tot slot werd Caer Pedryvan ook wel Caer Sidi genoemd, het ‘draaiende kasteel’ en hier hebben we een hemelse verwijzing.

Doordat de as van onze planeet Aarde tilt, hebben we ook wisselende poolsterren. We weten dat de cyclus van de sterrenhemel ongeveer 25770 jaar duurt om zich te voltooien. Polaris onze huidige Poolster kwam ongeveer 3400 jaar voor de jaartelling op zijn plaats terecht. Voorheen was de Poolster aan de Noordelijke hemel de ster Thuban, een ster in het sterrenbeeld, Draco, de Draak. Koning Arthur’s vader was zoals gezegd Uther Pendragon.

In dit opzicht, omdat Arthur ‘Arth’ beer betekent, zouden we hem moeten kunnen vinden tussen de hemelse beren. Nu is Polaris toevallig of niet, onze huidige poolster een onderdeel van Ursa Minor (de kleine beer), en het ijkpunt waar de noordelijke sterrenhemel rond draait. Zoals algemeen bekend in vele oude culturen en volkeren vormt dit sterrenbeeld op zijn weg door de nachtelijke hemel een tegen de wijzerzin draaiende swastika, en werd ook zo afgebeeld  …

In het oude China werden de zeven sterren van de Kleine Beer geassocieerd met de beschermers van het hemelse paleis van de Heer, de sterrengod van Levensduur, de hemelse berg, het paradijs waar de onsterfelijken vertoeven …

In het klooster van Loudun, in  Frankrijk, opgericht in 1334, bevindt zich een opmerkelijke “graffiti” trap. Zo genoemd omdat Verscheidene Carmelietbroeders hun namen in de trap gegraveerd hadden. Onder de paters die hun naam vereeuwigden kan men die van Broeder Guyot vinden. Heel opvallend is dat hij bij zijn naam een roos heeft gekerfd met daar bovenop een swastika waarbij de benen in tegenwijzerzin draaien. Nog opmerkelijker zijn de overeenkomsten tussen de naam van Broeder Guyot en von Eschenbach’s Kyot, de wijsgeer en mentor van Parsifal. Von Eschenbach die het enigmatische, esoterische werk Parzival dichtte. Dit triggert nog meer vragen … De oude verhalen zijn werkelijk wonderlijke puzzels die men moet oplossen.


Later volgt nog meer …

 

 

Vele geheimen in de arthur legendes