Wat iedereen zou moeten weten over de Rozentuin
16753
post-template-default,single,single-post,postid-16753,single-format-video,bridge-core-2.4.5,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22460

Wat iedereen zou moeten weten over de Rozentuin

Wat iedereen zou moeten weten over de Rozentuin

Doorgaans is enige achtergrond informatie wel nodig bij de meeste mysterieverhalen met diepe wortels. In de  Maier Files zal de verwijzing naar de Rozenhof en rozen steeds belangrijker worden als de serie zich voortzet.

Wellicht is je ook de naam van de apotheek in episode 2 “Ontwaken” opgevallen? Is het ook toeval dat er 12 ridders in de noordelijke toren van Wewelsburg samenkomen in episode 1 of zit er meer achter?

Als we het over de mysterieuze Rozentuinen hebben doorheen alle esoterische verhalen en cryptische  schrijfsels is er eentje die er met kop en schouders uitsteekt, de beroemdste aller rozentuinen: De Tiroolse rozenhof van koning Laurin, afgesloten met een fijne zijden draad en beschermd door twaalf bewakers. De overlevering vertelt ons dat Koning Gibich van de stad Worms net zo een tuin als die van Laurin wou bezitten. Deze tuin van Koning Gibich werd eveneens bewaakt door de twaalf helden, de twaalf helden van de Rijn, van wie er eentje de beroemde Siegfried zelf was.
Krimhilde, Gibich’s dochter en Siegfried’s verloofde, had ook vele wonderen van Dietrich von Bern uit Tirool gehoord. Ze nodigde hem samen met de andere twaalf uit om naar de Rijn te komen, zodat hij en zijn landgenoten konden wedijveren in steekspelen met haar krijgers.
De winnaar zou een kroon van rozen en een kus van haar ontvangen. Dietrich nam de uitnodiging aan. Elf Tiroolse bewakers zegevierden. Op het einde vochten Siegfried en Dietrich een laatste duel. Het zwaard van Dietrich ketste af op Siegfrieds ondoordringbare lichaam. Dietrich ontvlamde in woede en vlammen schoten uit zijn mond, alsof hij de duivel zeld was.

Siegfried zonk verslagen neer in de schoot van Krimhilde, die vliegensvlug een beschermende sluier over hem heen sloeg waardoor hij uit het zicht verdween. Dietrich en zijn helden ontvingen hun krans van rozen en een kus van Krimhilde.
De krans van rozen was altijd al iets speciaals geweest. In de tijden voor de kerstening in Europa, werd de krans van rozen opgehangen aan de meiboom en aan de huizen als een van de inwoners van dit huis een liedjeswedstrijd had gewonnen. Als prijs voor het winnen van een van deze liedjeswedstrijden werd ook dikwijls naast een rozenkrans een ram of bok aan de winnaar gegeven.

In oude middeleeuwse annalen staat het verhaal dat in Kirchherten (Niederrhein) een ram versierd werd met zijden linten en  plechtig uitgedragen werd in een stoet, en een belleman trok dan het land rond en vroeg het volk om te dansen rond de bok heen. De ram was de prijs die naar de beste danser ging. In een chroniqueur van de dertiende eeuw, namelijk de Bischop Oliver von Paderborn, meldde dat dergelijke dansers nederig voor de ram zou hebben gebogen. Dat werd aanzien als zuiverste ketterij.

De bok en roos waren gewijd aan de god Donnar of Thor! Zou Thor de broer van koning Laurin, kunnen zijn die zijn Tiroler rozentuin met een zijden draad omringde om de onwaardige indringers te stoppen?
Volgens Wolfram von Eschenbach zei laurin tegen Dietrich von Bern: “Je hebt nog 50 jaar te leven. Toch moet je weten dat mijn broer die in de Duitse landen woont,  in staat is om je een duizend jarig leven te geven. Je hoeft alleen maar een berg te kiezen die binnenin in vuur en vlam staat. Dan zul je verwant zijn met de goden der aarde! ”

Als Thor Laurin’s broer is, die in die Duitse landen woont, die een duizendjarig leven kan geven , heeft hij dan ook die weg naar een vurige berg afgelegd?

De oude naam van de stad Lorsch is Laurisham. Misschien had Laurin ook een rozentuin hier in Lorsch … Lorsch vormt met Worms en Heidelberg een driehoek.
Herinner je ook nog in episode 0 waar Lena studeerde?